C e n t r u m   P t a h o v a   k u l t u   b y l o   v   M e m f i s u ,   v   j e d n o m   z e   s t a r a c h   m s t   s t a r o v k  h o   E g y p t a ,   j e h o ~  v  z n a m   r o s t l   s t e j n   t a k   j a k o   s e   s t a l o   h l a v n  m   m s t e m   p r o   m n o h o   d y n a s t i  .   O b v y k l e   j e   z o b r a z o v  n   j a k o   h o l o h l a v    m u m i e   d r ~ c    p a l c  t   n e b o   p r a c u j  c    s   n  s t r o j i .   P ov o d n   m o ~n    b y l   b o h e m   p l o d n o s t i ,   a l e   p o   u r 
i t    d o b   b y l   u c t  v  n   j a k o   s t v o Yi t e l   v ae c h   b o h o  a   n  b o ~e n s k  c h   s m r n i c .   J a k o   d a l a   b o h o v    a   k u l t y   v y s t o u p i l   v e   v  ~n o s t ,   s t a l   s e   o c h r  n c e m   u m n    a   Ye m e s e l   a   t v or c e   v ae c h   v c  .   